Medan det intelligenta hemmet blev en flopp så är det smarta vardagsrummet tvärtom nästan här. Ericsson, Sony och andra jättar kommer i år med teknik som på sikt ska göra slut på krånglet där hemma.
När Linda kommer hem registrerar vardagsrummets hjärna - ett slags avancerat bredbandsmodem som numera kallas gateway - att hennes mobil är i närheten och kopplar då in den som bredbandstelefon.
Hon slår på teven, och strax därpå kommer ett chattmeddelande i rutan från Viktor. Han undrar om hon är hemma och vill kolla på lite bilder. Linda ringer upp honom med mobilen - gratis, för samtalet går automatiskt via bredbandet. Med ett klick flyttas samtalet till teven, där Viktor strax därpå visar lite bilder från skidsemestern.
När de lagt på sätter Linda på lite musik hon laddat ner till mobilen under dagen. I mobilskärmen får hon välja på "köksradion" eller "stereon i vardagsrummet".Hon väljer köket och fixar sedan lite fika.
Lite senare startar hon en film i datorn och låter den visas i sovrumsteven.Mitt i filmen pausar hon för att chatta med Sara, och de kommer överens om att träffas samma kväll.
Innan hon går ut öppnar hon ett paket från ett larm-företag som hon beställt ett inbrottslarm från. I paketet ligger några sensorer som hon sticker in i vägguttagen i olika rum.Sensorerna hittar strax hennes gateway som tar kontakt med larmföretaget, och sedan är tjänsten igång.
När Linda en stund senare stänger dörren och går in i hissen registrerar gatewayen att hennes mobil är utom räckhåll. Den slår då på larmet och ser till att mobilen nu är uppkopplad på mobilnätet för chatt och samtal.
Vision eller verklighet?
Redan om något år ska några av de här pusselbitarna börja fungera. Och om förutsättningarna är större än för jättefloppen med det intelligenta hemmet, beror det mest på två saker:
* Den ena är att prylarna och bredbandet som behövs redan finns och används av många.
* Den andra är att elektronikjättarna är extremt intresserade av att det ska fungera, utan krångel för användaren.
Därför samsas de nu kring en rad standarder för det smarta vardagsrummet. Så sent som i november förra året berättade Sony och Ericsson om sitt engagemang för att driva på standardiseringsarbetet.
I korthet går det ut på att en ny pryl där hemma fungerar omedelbart med andra apparater i hemmet och med mobilnät och internet, helt utan att man gör några inställningar - prylarna hittar varandra och sköter snacket själva.
Först ut är kopplingen mellan datorn, teven och stereon, samt mobilens koppling till bredbandet. Kampen mot krånglet har börjat.
Två svenskar med het teknik
De två svenska företagen Tilgin och Gatespace har het teknik för det smarta vardagsrummet.Tilgin, som tidigare hette I3 Micro, har i flera år utvecklat boxar för ip-telefoni och bredbandsteve. Nu stoppar Tilgin in IMS-tekniken i sina boxar för att ge dem bredare uppgifter.Tilgins resonemang är att många prylar i hemmet aldrig kommer att få egen IMS-teknik för att exempelvis kunna ta emot chattmeddelanden. Därför får en IMS-försedd box ta hand om kommunikationen och sedan förmedla den till andra apparater som exempelvis teven eller stereon.Tilgin börsnoterades i december förra året. Aktien har gått upp ett par kronor sedan noteringen och köprekommenderas nu av analytikerföretaget Redeye som kallar Tilgin "ett spännande och lågt värderat it-bolag".
Gatespace har i stället sin bakgrund i ett projekt Ericsson drev på 1990-talet under namnet e-box. E-boxen var vad vi i dag kallar en "Home Gateway", och Ericsson var då tio år före sin tid. Arbetet ledde till att bland annat IBM, Sun och Ericsson bildade Osgi, Open Services Gateway Initiative 1999.
Osgi gör att nya funktioner och tjänster enkelt kan läggas till i boxar hemma eller i mobiltelefoner. Bland annat siktar Nokia och Ericsson på att använda Osgi i mobiler, egentligen som en kraftfullare variant av java i dagens mobiler. Intresset ökar snabbt även från elektroniktillverkare.Gatespace har arbetat med Osgi i många år och säljer ett av marknadens viktigaste utvecklingsverktyg för Osgi
Add this blog to Del.icio.us, Digg
or Furl
Create Watchlist for this blog
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment