Friday, March 16, 2007

Ny ultra-mobil pc från Samsung


Samsung har just utannonserat sin nya ultra-mobila pc Q1 ultra, som är en uppdatering av Samsungs första UMPC Q1. Prylportalen har självklart varit framme och pillat på den.
En ultra-mobil pc, UMPC är en dator i miniformat som ska vara lätt att bära med sig. Samsung var ett av de första företagen som hakade på UMPC-svängen med sin föregångare Q1 som de släppte i maj 2006. Nu är Q1 uppdaterad och heter Q1 Ultra.
Samsung Q1 Ultra kommer med en UMPC-Intelprocessor, 60 BG hårddisk, 1 GB ramminne, 7 tums WSVGA lcd med pekskärm och en upplösning på 1024 x 600 pixlar, 802.11 b/g trådlöst nätverkskort, turbo-3G, WiBRO, bluetooth 2.0, fingeravtrycksläsare och två kameror, en bak för foton samt en fram för videosamtal och chatt.

Under 700 gram

Vikten är på 690 gram och måtten är 227,5 x 123.9 x 22.9 mm, vilket gör att man kan pressa ned halva datorn i kavajfickan.
Datorn ska ha 30 procent mer batteritid än sin föregångare. Upp till 3,5 timmar med standardbatteriet och 6.8 timmar med extrabatteriet som går att köpa som extra tillbehör.
Tangentbordet sitter uppdelat på höger och vänster sida av skärmen, och var lite småkrångligt att skriva med. Man kan också skriva direkt på skärmen med pekpennan om man känner för det.

Vista inte ultimat

Operativsystemet är Windows Vista Home, vilket gick en aningen segt, så Windows XP skulle nog passa bättre på den här datorn.
Om man bor i Korea kan man titta på trådlös DMB-TV, och om man köper en extra GPS-modul kan man använda datorn som en bilnavigator.
Mycket teknik inuti en liten pryl helt enkelt, men frågan är om tekniken är bra nog och om marknaden är redo? Samsung hoppas på att 10 miljoner UMPC ska ha sålts år 2010 och att Samsung ska vara den ledande tillverkaren.

1000 euro
Priset väntas ligga på runt 1000 euro, och Q1 Ultra kommer inte säljas i Sverige, vilket skvallrar lite om att marknaden kanske inte är så stor just nu för dessa datorer.

Digg it!Del.icio.usNewsvineTechnoratiReddit!
MagnoliaBlinklistFurl ItSubmit to Netscape
Add this blog to my Technorati Favorites!

No comments: